Arbetsplats, Inspiration

Arbetsplatsen – en spegel av organisationen, både fysiskt och digitalt 


<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Arbetsplatsen – en spegel av organisationen, både fysiskt och digitalt </span>

I förra veckan hade vår arbetsplatsstrateg, Kati, förmånen att gästa Frame Awards och Fame Lab som jurymedlem och talare. Frame är världens ledande medievarumärke för interiör designers och arkitekter. Under Frame Awards utses årligen världens främsta interiördesign, i år hade över 1000 tävlingsbidrag skickats in. Nedan delar Kati spaningar från årets event.  

Funktionalitet, design som lyfter varumärket, natur och hållbarhet  

Den kategori som jag var med och bedömde handlade om arbetsplatser – både större och mindre kontor, samt co-workingkontor. Alla tävlingsbidrag bedömdes utifrån tre kategorier, funktion, innovation och kreativitet och värt att nämnas är att årets vinnare hade flera gemensamma nämnare. 

  • Årets större kontor blev tyska Neue Arbeitswelt 205 för Robert Bosch Automotive Steering som lyckats kombinera bra funktionalitet med en tydlig känsla av bilindustrin i designen.

Arbetsplatsen. Office space showing modern office

Photo: Zooey Braun

  • Årets mindre kontor blev minimalistiska kontoret Earthbox i Paraguay där man på ett innovativt sätt fått in naturen in i kontoret.

Arbetsplatsen. Office space at Earthbox. Nature has been brought into the office. Wooden walls and a lot of green plants.

Photo: Leonardo Mendez 

  • Årets co-workingkontor blev spanska Impact Hub Piamonte där juryn främst uppmärksammade funktionalitet och hållbarhet i projektet.  

Arbetsplats. Coworking space madrid

Photo: Daniel Torelló

Integrationen av det fysiska och digitala i interiördesign 

I den paneldiskussion jag deltog i diskuterade vi varför vi behöver teknik och hur vi kan implementera den i ännu större grad i interiördesign. Jag lyfte fram hur vi genom tekniken kan möjliggöra mer attraktiva, produktiva, effektiva och hållbara arbetsplatser. Det viktigaste är att utgå från syftet med den fysiska platsen/ytan som vi designar, vad är det vi vill uppnå? 

Medarbetare vill ha en bra arbetsplatsupplevelse

En arbetsplats bör först och främst handla om att engagera och möjliggöra för varje medarbetare att göra ett så bra arbete som möjligt. Medarbetare idag vill ha en bra arbetsplatsupplevelse och de vill att deras arbetsplats reflekterar organisationens varumärke och uppdrag på ett trovärdigt och inspirerande sätt. Digitalisering är av största vikt för alla bolag idag, därför måste det synas tydligt även på kontoret, och då inte bara i de ytor som visas upp för kunder och besökare.