Arbetsplats, Inspiration, Arbetsliv, Hållbarhet

Psykologisk trygghet på arbetsplatsen – en nyckel till frihet


<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Psykologisk trygghet på arbetsplatsen – en nyckel till frihet</span>

Tyvärr är det inte alla förunnat att ha ett arbete som känns inspirerande. Alla känner heller inte att de har ett meningsfullt arbetsliv. En alldeles för stor del har inget arbete alls att gå till, även fast de gärna skulle vilja. Och tyvärr upplever inte alla en tillräckligt hög grad av psykologisk trygghet på sin arbetsplats.

Våra grundläggande behov

Ett av alla människors mest grundläggande behov är att få känna sig behövd och att ens kompetens och kunskap kommer till användning. Vi människor behöver också ett mått av autonomi i våra liv och vi har ett stort behov av att ha goda relationer till medmänniskor i vår omgivning. När dessa delar är i hyfsad balans har vi god chans att känna mening i livet. Vi känner oss trygga, engagerade och har en vilja att bidra.

Alla arbetsgivare drömmer om ett högt engagemang hos sina medarbetare. Att ha tydliga kommunicerade mål för sin verksamhet är en grundförutsättning för att medarbetare ska känna engagemang. Medarbetare som trivs på jobbet genererar nöjda kunder, vilket i sin tur skapar möjligheter för organisationen att utvecklas och växa. Med högt medarbetarengagemang och nöjda medarbetare skapas goda förutsättningar för att det kommer att se bra ut på nedersta raden i ditt företags balansräkning.

Därför är det viktigt att vi som arbetsgivare anpassar våra arbetssätt och skapar en företagskultur där alla kollegor ges möjlighet att få sina grundläggande behov uppfyllda i sina arbetsliv.

Psykologisk trygghet

De senaste åren har dialogen kring engagemang på arbetsplatsen ackompanjerats av vikten av psykologisk trygghet, framför allt utifrån perspektivet att det är påvisat att det är den största framgångsfaktorn för att team ska bli framgångsrika. Psykologisk trygghet kan enkelt beskrivas som möjligheten att vara sig själv utan att behöva vara rädd för negativa konsekvenser.

Nycklar till frihet

Ett av våra företagsmål lyder: ”100% upplever att de kan vara sig själva på Tenant & Partner”. För oss är det en nyckel till frihet att alla ska kunna kliva in på sin arbetsplats och känna sig trygga fullt ut. Det kan exempelvis handla om att veta att jag får hjälp när jag behöver det, att våga uttrycka min åsikt som kanske inte stämmer överens med andra kollegors eller att mina kvalitéer som människa faktiskt tas till vara på och respekteras.

En annan nyckel till frihet är att kunna älska de du vill. I alla medarbetarundersökningar vi har gjort på Tenant & Partner visar resultatet att vi upplever att vi behandlar varandra lika oavsett ålder, etniskt ursprung, kön, funktionsvariation och – inte minst – sexuell läggning. Jag är stolt över att kunna säga att vi respekterar varandra för de vi är och jag hoppas verkligen att du liksom vi kan vara dig själv på din arbetsplats och älska vem du vill. HAPPY PRIDE!

Vill du diskutera vidare på tema arbetsplatskultur och hur du kan ge dina kollegor nycklar till frihet? Vad kul! Hör gärna av dig så tar vi en digital fika!