Arbetsplats, Arbetsliv

Arbetsplatsen efter covid-19 


<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Arbetsplatsen efter covid-19 </span>

Covid-19 och spåren av denna pandemi har verkligen fungerat som en katalysator för funderingar kring vad som händer med våra nuvarande arbetsplatser och hur våra framtida arbetsplatser bör utformas. Just nu är det många företag och organisationer som funderar på vad arbetsplatsen egentligen ska vara till för? Vissa väljer att fokusera på återgången till kontoret och hur det ska gå till, medan andra funderar över om de ens ska tillbaka till kontoret och i så fall varför?

Längtan efter kontoret varierar

Flera undersökningar och studier visar att många medarbetare upplever att fokuserat arbete fungerar bättre hemma än på kontoret, medan den fysiska arbetsplatsen är att föredra när det handlar om samarbete, lärande för innovation och samskapande.

De medarbetare som har haft en välfungerande period i hemmakontoret under covid-19 har generellt varit relativt erfarna på arbetsmarknaden och kunnat arbeta självständigt i en bra arbetsmiljö med rätt utrustning. De har vant sig vid en viss worklife balance med mindre pendling och mer familjetid. Dessa medarbetare kanske inte helt ser ”nyttan” med att återgå till kontoret.

Samtidigt finns det medarbetare som är något mindre erfarna på arbetsmarknaden, de som bor lite mindre, de som har behov av att lära av mer erfarna kollegor eller de som har ett behov av viss utrustning för att kunna utföra sitt arbete på smidigaste sätt. Dessa medarbetare vill inget hellre än att få vara på plats på kontoret för att vara del av ett större sammanhang.

Alltid med medarbetaren som utgångspunkt

Kontoret kommer fortsatt vara ett kontor medan arbetsplatsen är den plats där varje enskild medarbetare både kan och vill utföra sitt arbete på bästa sätt. För att skapa en tillitsfull gemenskap och känsla av samhörighet kvarstår behovet av att omges med andra som delar våra värderingar, vår vision och som förstår det vi vill åstadkomma.

Precis som innan covid-19, bör frågeställningen kring framtidens arbetsplats snarare utgå från: Vill medarbetaren komma tillbaka till den fysiska arbetsplatsen? I så fall varför eller varför inte?

Strategi för den framtida arbetsplatsen, på kort och lång sikt

Möjligheterna att kunna erbjuda medarbetaren en plats där man både vill och kan arbeta, kräver olika strategier för olika organisationer. Vi skulle vilja rekommendera att inkludera följande frågeställningar när ni nu planerar för er framtida arbetsplats på både kort och lång sikt:

  • Behöver vi ytan och vad behöver vi den till?
  • Vilka vill vi vara om 5–10 år?
  • Vem/vilka ska komma tillbaka?
  • Vad kommer medarbetarna behöva?
  • Har medarbetarnas förväntningar förändrats?
  • Har medarbetarnas beteenden förändrats?
  • Vad väntar medarbetarna?

Vi hjälper just nu flera av våra kunder med strategier för att kunna återgå till kontoret på ett smidigt och säkert sätt. Samtidigt ser vi även över möjligheter och planerar för en mer långsiktig och hållbar lösning där arbetsplatsplatsen blir den plats som passar bäst för varje enskild medarbetare, nu och för lång tid framöver.

Det är otroligt givande att kunna stötta i denna dialog från strategi ner på praktisk detaljnivå. Jag vill förhålla mig optimistisk till att efter kämpiga tider kommer bra saker och min förhoppning är att utgången av denna pandemi blir att framtidens arbetsplatser erbjuder möjligheter där varje individ kan vara sitt bästa jag, varje dag.

Vi hörs!