Semestertips från Tenant & Partner – Läs, lyssna eller titta!

Funderar du vad du ska fylla all din lediga tid med?
Vi delar med oss av tips på våra favoriter. Böcker, filmer, serier, poddar, låtar och spellistor.
Hoppas du hittar något som passar för solstolen, på löprundan eller när regnet smattrar mot taket.

Trevlig sommar önskar vi på Tenant & Partner!

Julia & Vicky:
Vår egenkomponerade spellista:
Tenant & Partner – sommar i skymningen
”Strandhänget har gått över till sommarmiddag. Solen är på väg ned och kvällen är fortfarande ljummen. Perfekta listan för alla sena sommarkvällar”

Anna V:
Bok: The Art of Hearing Heartbeats/Konsten att höra hjärtslag – Jan Philipp Sendker
En fantastiskt fin historia som väcker känslor. En dotter väljer att följa spåren efter sin försvunna pappa. Hon landar i Burma där hon i stadens tehus lär känna en mystisk man som berättar en märklig historia, en historia om hur en blind pojke och en flicka med vanställda fötter blir varandras ögon och ben.
”En unik bok som hyllar kärleken!”

Camilla:
Sommarprat i P1: Mouna Esmaeilzadeh – Läkare, hjärnforskare och entreprenör
Mouna berättar om sin uppväxt och hur hon som liten flydde från Iran till Sverige med sin familj. Hon pratar om att dö och om tron på mirakel, baserat på vetenskap och teknologi. Mouna menar att vi, med rätt livsstil och medicinsk behandling, snart kan leva tills vi blir 150 år gamla.
”Inspirerande sommarpratare som förmedlar vetenskap på ett intressant och inspirerande sätt!”

Fred:
Bok: Kall, kall jord – Adrian McKinty
En riktigt spännande deckare som utspelar sig på Nordirland där kriminalinspektör Sean Duffy ska lösa två mordfall som till en början inte verkar kunna kopplas samman. Denna välskrivna deckare skildrar konflikten och de motsättningar som rådde i Nordirland i början på 90-talet.
”Lättsmält och allmänbildande på samma gång”

Jennie:
Podd: Stuff You Should Know
I den här podden kan man lära sig massa udda saker, både viktiga och oviktiga. Hur fungerar smaklökar? Varför får man feberdrömmar? Hur fungerar personlighetstest? Hur fungerar giraffer?
”Sådant du inte visste att du ville veta”

Matilda:
Film: Queen of Katwe (Finns på Netflix)
En verklighetsbaserad Disneyfilm som handlar om en ung flickas uppväxt i Ugandas slum. Vi får följa hur hennes vardag förändras då hon introduceras till spelet schack. Hur tar man sig från skicklighet till berömmelse?
”Filmen gör mig alldeles varm i hjärtat!”

Sanna:
Bok: Reinventing Organizations: en guide till att skapa kreativa organisationer – Frederic Laloux
Youtube: Inspirationsföreläsning
Med en klassisk fransk brytning föreläser Frederic Laloux om hur organisationer drivs framåt.
Boken är kanske en av de mest omtalade ledarskapsböckerna.
”Inspirerande för alla som vill lära sig mer om det paradigmskifte vi står inför!”

Leena:
Bok: Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie
En lättläst, fängslande roman om kärlek, rasism och klass i USA och Afrika. I denna historia får vi följa ett Nigerianskt par som i tonåren förälskar sig. Ifemelu får ett visum för studier i USA och tanken är att pojkvännen Obinze ska följa efter, men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Boken skildrar verkligheten genom några få utmejslade öden.
”En bok du inte släpper taget om!”

Robert:
Podd: Börspodden
I denna underhållande podd diskuterar Johan & John, två syniska norrlänningar, aktuella aktier samtidigt som de berättar skrönor från marknaden och delar rykten från stan.
”Ett roligt sätt att följa aktiemarknaden”

Eva:
Spellista: Sommarhits Retro
En spellista som alltid piggar upp humöret, här blir vi påminda om gamla goda klassiker som exempelvis: Bailando, Red Red Wine och Vacker utan spackel.
”Passar lika bra på stranden som till löprundan!”

David:
Bok: Who Moved My Cheese – Spencer Johnson
Youtube: Kortfilm
En bok som i hela 5 år låg på New York Times bestseller-lista. Boken handlar om fyra karaktärer, 2 möss och två minimänniskor, som bor i en labyrint. I labyrinten är de på jakt efter ost, som här representerar lycka och framgång. Boken utgör en metafor för hur olika personer kan reagera olika på förändring samt hur man kan förhålla sig till förändring.
”Helt klart en tankeställare!”

Johan:
Film: The Firm/Firman (Finns på Netflix)
Mitch McDeere handplockas, direkt efter sina avslutade studier på juristlinjen, till en advokatbyrå i Memphis. Det visar sig att detta inte är vilken advokatbyrå som helst och Mitch får några minst sagt oväntade uppdrag.
”En klassiker där Tom Cruise gör sin överlägset bästa roll”

Martin:
Podd: Filip & Fredrik
Komikerna och bästa vännerna Filip och Fredrik pratar om allt och alla i sin podcast, i dagsläget har den fler än 220 avsnitt.
”Passar bra när man vill lyssna på något avslappnat och enkelt!”

Anna E:
TV-Serie: The Handsmaid´s Tale (Säsong 1 på SVT, Säsong 2 HBO)
Mänskliga rättigheter, framförallt kvinnors, har i princip blivit helt raderade i denna serie. En mardrömshistoria där kvinnan blivit statens ägodel och där s.k. ”Handsmaids” agerar surrogatmammor till kvinnor i överklassen som inte själva kan få barn.
”Serien visar ett samhälle som kan bli verklighet om vi prioriterar seder och trygghet framför jämlikhet och allas lika värde”

Karin:
Bok: Katedralen vid havet – Ildefonso Falcones
I Barcelona på 1300-talet byggdes folkets katedral, Santa Maria. Genom historisk fakta i kombination med sociala intriger, får vi i denna äventyrsroman följa pojken Arnau som finns med från första spadtaget till katedralens invigning.
”Jag blev på riktigt berörd efter att först ha läst boken och sedan besökt katedralen i Barcelona”

Lisa:
Sommarprat i P1: Marko ”Markoolio” Lehtosalo”
Artisten Marko ”Markoolio” pratar om skammen under barndomen som gjorde att han höll tyst, och låtsades som att allt var bra. Men åren gick och smärtan blev allt tyngre. Nu berättar han hur allt egentligen var. Marko säger i sitt sommarprat: ”Det här programmet är till dig som aldrig berättat hur du hade det på riktigt. Hur det egentligen är att vara du”.
”Lyssna och inspireras av att våga dela med dig. Det finns en chans att du kommer att möta kärlek!”