Vanliga misstag inför ett lokalbyte – läs hur ni undviker dem!

De flesta vet att ett lokalbyte inte görs över en natt. Det är ett omfattande projekt som kräver planering, tid och resurser. Trots det, möts vi ganska ofta av företag som precis upptäckt att deras hyresavtal håller på att löpa ut och att de är i behov av en större lokal. Och det är nu! Alternativt har de missat uppsägningstiden och är fast i ett kontrakt i fem år till, utan att de egentligen vill det. Här är missarna du gör vid planering av lokalbyte och hur du undviker dem!

Är ni ute i god tid?

För att inte riskera att bli fast i ytterligare ett femårskontrakt eller upptäcka att avtalet går ut imorgon, behöver du ha koll på ditt avtal och din uppsägningstid. Eftersom de flesta hyresavtal har en uppsägningstid på nio månader och ett lokalbyte tar minst ett halvår, är det bra om du inte börjar planeringen försent. Tidplanen blir inte optimal och chansen är stor att tid måste prioriteras högre än ekonomi och kvalitet. Så, agera inte på uppsägningsdatumet ­– var ute i god tid och planera lokalbytet väl.

Vem styr skutan?

Eftersom lokalbytet är en omfattande förändring krävs det någon som kan leda projektet. Någon som kan agera projektledare. Ofta får ekonomichefen eller en liknande roll bollen i sitt knä och har varken tiden eller engagemanget för att ansvara för projektet. Detta resulterar ofta i att lokalfrågan inte blir prioriterad och därför åsidosatt.

Utse en projektledare som kan vara ansvarig för lokalfrågan – från start till mål. Eftersom det finns många på ett företag som har åsikter är det viktigt att inte fastna i detaljer utan att ha ett helhetsperspektiv, därför är det extra viktigt att ha någon som kan leda projektet.

Vi gör en kopia!

När det är dags för ett lokalbyte är det väldigt lätt att stirra sig blind på vad företaget behöver här och nu. Att göra en kopia på det man har idag. Försök att blicka framåt! Detta är en möjlighet att utveckla lokalerna och anpassa dem till verksamheten. Lokalfrågan handlar inte bara om hårda ekonomiska parametrar såsom kostnad per kvadratmeter, utan det är en möjlighet att se över frågor som effektivitet och samarbete. Ta chansen och förbättra det som kan förbättras och ta bort det som inte är bra.

Är medarbetare involverade?

Eftersom ett lokalbyte är en stor förändring som påverkar medarbetarna på ett konkret plan, är lokalfrågan något som engagerar dem väldigt mycket. Många är intresserade och har massor med frågor, och andra är oroliga. Därför blir det extra viktigt att göra en tydlig kommunikationsplan. Och så fort ledningen har lagt upp en övergripande strategi och satt spelreglerna, bjud in medarbetare. Lyssna på deras åsikter och involvera dem i förändringsarbetet.

Följer ni dessa råd kommer ni inte bara få ett lyckat lokalbyte, ni får även engagerade medarbetare, vilket i sin tur resulterar i ett lönsammare företag. Bra eller hur?

/Lina Jandér, Project Manager

Frågorna ni måste ställa er innan ni gör ett lokalbyte Guiden med frågorna du måste besvara innan du påbörjar flytten Kostnadsfri guide
jonas-westerlund
 • Arbetsplats
 • Inspiration
 • Lokaler
 • Nytänkande
 • 2020-05-05

Hur ser er framtida arbetsplatsstrategi ut?

Nya tider innebär nya strategier för arbetsplatsen när medarbetarna blir mer mobila och digitala. Det viktigaste framöver är att skapa lösningar som passar fler och att empati och hållbarhet får råda när vi försöker komma så nära den perfekta arbetsplatsen som möjligt. Jonas Westerlund, ny kollega och arbetsplatsstrateg/förändringsledare på Tenant & Partner, delar här sina […]

 • Arbetsplats
 • Flytt
 • Inspiration
 • Lokaler
 • Nytänkande
 • Övrigt
 • 2019-10-16

Coworking – ett koncept som funkar för alla företag och organisationer?

Coworking är en omtalad trend som har stor inverkan på dagens arbetsliv för många företag, organisationer och dess medarbetare. Vi på Tenant & Partner utvecklar tillsammans med våra kunder förutsättningar för Performing Workplaces®, eller som vi säger på svenska – värdeskapande arbetsplatser, och vi får ofta frågan om coworking är något som konkurrerar med vår […]