Arbetsplatsen har stor påverkan på effektiviteten

Nöjdare och gladare medarbetare är mer effektiva. Medarbetare som trivs med arbetsplatskulturen och har förutsättningar för att utföra sina arbetsuppgifter i en stimulerande arbetsmiljö – presterar bättre. Logiskt och bra, där ingen behöver välja mellan att ha glada eller effektiva medarbetare.

Vi vet att arbetsplatsen och hur vi samarbetar i den påverkar vår effektivitet. Grundstenarna är värderingar, förutsättningar och överenskommelser. Vi ska berätta hur!

Värderingar

Värderingar ja, detta något slitna argument för framgångsrika arbetsplatser. Vad ska man ha dem till? Pryda väggen, attrahera kandidater, övertyga kunden? Om man vill kan man använda dem till det men värderingar är inte bara begrepp eller fina ord. Det är det vi tror på, det vi kommer överens om att vi står för och det vi innerst inne drivs av.

Värderingar är en viktig beståndsdel i att bygga en kultur som alla trivs i. Ett arbetsklimat som känns medvetet och hänsynsfullt och – inte minst – ett effektivare sätt att samarbeta och leverera. En harmonisk kultur och nöjda medarbetare skapar lugn, tillit och effektivitet.

Förutsättningar

Ja, allt från inredning och arkitektur till utformning och inneklimat påverkar faktiskt hur effektiva vi är. Gröna växter, olika färger, mysiga arbetsstationer, variation i arbetsmiljön och ett syrerikt klimat – gör skillnad. Det kan handla om att ha ett eget rum, fasta platser i ett öppet landskap eller att man delar platser i ett mer varierat landskap. Det är upp till er att skapa de förutsättningar som passar ert arbete bäst och som på så sätt gör er mer effektiva.  

Överenskommelser

Slutligen har vi de gemensamma överenskommelserna, de som vi tillsammans ska komma fram till. De fungerar som spelregler som visar på hur vi samspelar och visar hänsyn till alla på arbetsplatsen. Ett tips, gör få enkla och övergripande regler – det är lättare att följa. Berätta inte exakt hur någon ska bete sig, berätta hellre vad beteendet ska leda till eller vad det bakomliggande skälet är.

Fördelen med att alla är involverade i att ta fram överenskommelser är att alla får ta eget ansvar för sitt beteende, leda sig själva och sedan arbeta friare. Det innebär mindre Micro Management och ett effektivare arbete.

/Annalena Norhammar, Managementkonsult

Så lyckas du med ett hälsofrämjande ledarskap Vad innebär en välmående arbetsplats? Kostnadsfri guide
jonas-westerlund
 • Arbetsplats
 • Inspiration
 • Lokaler
 • Nytänkande
 • 2020-05-05

Hur ser er framtida arbetsplatsstrategi ut?

Nya tider innebär nya strategier för arbetsplatsen när medarbetarna blir mer mobila och digitala. Det viktigaste framöver är att skapa lösningar som passar fler och att empati och hållbarhet får råda när vi försöker komma så nära den perfekta arbetsplatsen som möjligt. Jonas Westerlund, ny kollega och arbetsplatsstrateg/förändringsledare på Tenant & Partner, delar här sina […]

 • Arbetsplats
 • Flytt
 • Inspiration
 • Lokaler
 • Nytänkande
 • Övrigt
 • 2019-10-16

Coworking – ett koncept som funkar för alla företag och organisationer?

Coworking är en omtalad trend som har stor inverkan på dagens arbetsliv för många företag, organisationer och dess medarbetare. Vi på Tenant & Partner utvecklar tillsammans med våra kunder förutsättningar för Performing Workplaces®, eller som vi säger på svenska – värdeskapande arbetsplatser, och vi får ofta frågan om coworking är något som konkurrerar med vår […]