5 frågor att ställa dig innan ni byter lokal!

Eftersom ett lokalbyte är ett omfattande projekt med många olika delmoment är det lätt att missa viktiga saker på vägen. Här har vi därför listat fem frågor som du borde ställa dig innan ni byter lokal.

1. Vad har jag för kontraktsituation idag?

När tankarna börjar vandra mot ett lokalbyte behöver ni veta hur era kontrakt ser ut. Har jag verkligen koll på våra hyresavtal? Och hur gör jag en juridiskt korrekt uppsägning? Två ganska avgörande frågor du måste ställa dig innan du kan sätta igång. Avtalet går kanske ut om ett år och då kan det vara bra att börja planera för lokalbytet.

2. Lokalprojekt eller förändringsprojekt?

Hyresavtalet är på väg att löpa ut och ni är i behov av en större lokal. Men är det rätt tajming för organisationen att genomföra en stor förändring? Att ändra arbetssätt och utmana invanda strukturer? Eller är ni redan igång med ett annat projekt som tar alla era resurser? Det är viktigt att inse hur mycket ni mäktar med och ta ett beslut utifrån det.

3. Har vi råd?

Inför ett lokalbyte är det viktigt att ha koll på budgeten – nästa år. Hur ser intäkterna ut och har vi råd i framtiden? Undersök hur er situation ser ut och hur den förmodligen kommer att se ut om ett eller två år, och utgå ifrån det.

4. Hur ser min verksamhet ut om fem år?

Ja om fem år kanske ni har blivit större. Då är ni möjligtvis 50 personer till och har utvecklats väldigt mycket. Det vi vill säga är att ni måste ha en långsiktig plan. Det kan ta upp till två år att flytta från det att ni har bestämt er, därför är bra om ni skapar något som både ska hålla nu och om fem år.

5. Förstår jag omfattningen?

Ett lokalbyte är mycket mer än att flytta skrivbord och medarbetare från ett ställe till ett annat. Det är en stor förändring som påverkar hela organisationen. Med den förståelsen kan ni avsätta tillräckligt med tid och resurser för att projektet ska gå så smidigt som möjligt.

Har ni ställt er dessa frågor och fått bra svar, då är ni redo att byta lokal.

/Lina Jandér, Project Manager

Frågorna ni måste ställa er innan ni gör ett lokalbyte Guiden med frågorna du måste besvara innan du påbörjar flytten Kostnadsfri guide
jonas-westerlund
 • Arbetsplats
 • Inspiration
 • Lokaler
 • Nytänkande
 • 2020-05-05

Hur ser er framtida arbetsplatsstrategi ut?

Nya tider innebär nya strategier för arbetsplatsen när medarbetarna blir mer mobila och digitala. Det viktigaste framöver är att skapa lösningar som passar fler och att empati och hållbarhet får råda när vi försöker komma så nära den perfekta arbetsplatsen som möjligt. Jonas Westerlund, ny kollega och arbetsplatsstrateg/förändringsledare på Tenant & Partner, delar här sina […]

 • Arbetsplats
 • Flytt
 • Inspiration
 • Lokaler
 • Nytänkande
 • Övrigt
 • 2019-10-16

Coworking – ett koncept som funkar för alla företag och organisationer?

Coworking är en omtalad trend som har stor inverkan på dagens arbetsliv för många företag, organisationer och dess medarbetare. Vi på Tenant & Partner utvecklar tillsammans med våra kunder förutsättningar för Performing Workplaces®, eller som vi säger på svenska – värdeskapande arbetsplatser, och vi får ofta frågan om coworking är något som konkurrerar med vår […]